Tekonurmen asennus

Vinkeillämme saat näyttävän tekonurmipihan

Kokosimme tähän kattavan 11 kohdan tietopaketin tarvittavista vaiheista, joita noudattamalla tekonurmen asennus onnistuu mallikkaasti.

Mikäli asennus ei sittenkään nappaa, voit ostaa asennuksen meiltä avaimet käteen -palveluna.

Laita viestiä, niin tullaan mielellämme ilmaiselle arviokäynnille!

1. Poista vanha nurmikko ja muu olemassa oleva kasvillisuus

Vanha nurmi ja kasvillisuus kannattaa poistaa ennen tekonurmikon asentamista.

Kasvillisuus kannattaa poistaa jotta:

  • Alustasta saadaan tasaisempi
  • Kasvusto ei puhkea uudelleen
  • Vedenpoisto paranee
  • Tekonurmi pysyy hyvänä ja kestää pitkään

Tasaisempi alusta
Luonnonnurmi ja kasvit luovat epätasaisuuksia maaperään, mikä vaikeuttaa keinonurmen asennusta. Vanhan kasvillisuuden poistaminen luo vakaan pohjan tekonurmelle.

Kasvuston uudelleenpuhkeaminen
Jos luonnonnurmea tai muuta kasvillisuutta ei poisteta, ne voivat yrittää kasvaa tekonurmen läpi, mikä heikentää tekonurmen ulkonäköä ja kestävyyttä.

Parempi vedenpoisto
Tekonurmikon alle asennetaan usein suodatinkangas ja murskekerros, jotka auttavat vedenpoistossa. Vanha luonnonnurmi voi estää veden imeytymistä kunnolla, jolloin vesi voi kerääntyä nurmen alle ja aiheuttaa ongelmia.

Kestävä asennus
Kun kasvillisuus poistetaan, tekonurmikko voidaan asentaa tiiviimmälle ja vakaammalle alustalle, mikä lisää sen kestävyyttä ja estää sen liikkumista tai painumista ajan myötä.

2. Levitä suodatinkangas huolellisesti koko alueen päälle

Suodatinkankaan asentaminen on välttämätöntä. Suodatinkangas tulee levittää siten, ettei näkyviin jää yhtään maapintaa.

Suodatinkankaan ansiosta:

  • Rikkaruoho ei pääse kasvamaan tekonurmen läpi
  • Alustasta tulee kestävämpi ja pitkäikäisempi kun maa-ainekset erotellaan

Estää rikkaruohojen kasvun

Suodatinkangas toimii esteenä rikkaruohoille ja muulle kasvillisuudelle, estäen niitä tunkeutumasta tekonurmikon läpi. Tämä auttaa pitämään tekonurmen siistinä ja vähentää ylläpitotarvetta.

Parantaa vedenpoistoa

Suodatinkangas mahdollistaa veden valumisen läpi, mikä auttaa estämään veden kertymistä tekonurmikon alle. Hyvä vedenpoisto vähentää tulvimista ja estää tekonurmikon pohjan vettymistä tai vaurioitumista.

Erottaa kerrokset

Suodatinkangas erottaa murskekerroksen maaperästä, estäen maata sekoittumasta murskeen kanssa. Tämä pitää pohjan tasaisena ja estää sen liikkumista, mikä varmistaa tekonurmikon pitkäaikaisen kestävyyden.

3. Nosta alue haluamaasi korkoon

On kyseessä sitten tekonurmen asennus uuteen tai vanhaan taloon, ennen asennusta kannattaa miettiä, missä korossa uuden tekonurmipihan käyttö olisi optimaalisinta.

Sopivassa korossa oleva piha:

  • Lisää käyttömukavuutta ja toimivuutta
  • Parantaa ulkonäköä
  • Parantaa vedenpoistoa
  • Suojaa rakenteita

Oikea vedenpoisto

Jos piha on liian matala tai siinä ei ole riittävää kaatoa, vesi voi kerääntyä ja aiheuttaa turhaa vettymistä. Oikea korko ja riittävä kaato suojaavat rakennusten perustuksia ohjaten sade- ja sulamisvedet pois. Myös tuleva tekonurmialue pysyy näin paremmassa kunnossa.

Perustusten suojaus

Pihan korottaminen oikeaan tasoon suhteessa talon perustuksiin auttaa myös pitämään maa-aineksen riittävän kaukana sokkelista. Tämä vähentää kosteuden nousemista talon rakenteisiin ja todennäköisesti lisää rakennuksen elinikää.

Turvallinen ja paremmin käyttöön sopiva

Sopiva korko lisää tekonurmipihan käyttömukavuutta ja luo miellyttävän ympäristön pihalla liikkumiseen sekä muihin toimintoihin. Järkevästi suunniteltu kokonaisuus parantaa myös turvallisuutta, kun pihan muodot on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Visuaalinen ilme

Pihan korkeus suhteessa rakennuksiin ja ympäristöön vaikuttaa sen esteettisyyteen. Sopivasti korotettu piha luo selkeät rajat ja tekee pihasta viimeistellyn ja houkuttelevan näköisen. Oikea korko voi myös parantaa näkymiä ja korostaa piha-alueen parhaita piirteitä.

Rakenteiden ja istutusten parempi toimivuus

Pihan nostaminen oikeaan korkoon edesauttaa pihan eri osa-alueiden, kuten terassien, kulkuväylien ja istutusalueiden toimivuutta yhdessä. Oikein toteutettu pihan korko helpottaa myös pihan hoitoa ja kasvien juurtumista maaperään.

4. Tee murskekerros

Murskekerroksen paksuus tulisi olla n. 5-20cm tarpeen mukaan. Murskeen raekoko riippuu kerroksen paksuudesta. Raekoko suurimmillaan 0/32mm.

Murskekerros tasataan ja tiivistetään. Jos alueelle on aikaisemmin jäänyt lätäköitä, ota tämä huomioon tehdessäsi pohjaa ja ohjaa vesi pois alueelta tekemällä kaato.

Pihan murskepinnat pysyvät paremmin paikallaan, jos käytät reunakiviä tai muuta reunatukea. Tämä auttaa pitämään murskeen halutussa kohdassa ja estää sen leviämistä.

Murskekerroksen tärpit:

  • Murskekerroksen paksuus 5-20 cm tarpeen mukaan
  • Murskeen raekoko suurimmillaan 0/32 mm
  • Tee kaadot pois päin talosta
  • Murskepinnat pysyvät paremmin paikallaan reunakivillä

4. Tiivistä alue huolellisesti

Pihan huolellinen tiivistäminen estää painumisen, parantaa vedenpoistoa, tukee rakenteita, estää rikkaruohojen kasvua entisestään ja parantaa kantavuutta.

Tiivistämiseen olisi hyvä käyttää vähintään 60 kg painoista maantiivistäjää. Jos mahdollista, pohja kannattaa kastella ennen tiivistystä. Varmista, ettei tiivistetyn pinnan päälle jää isoja irtokiviä. Nämä saattavat nimittäin tuntua jalanpohjassa tekonurmenkin läpi.

Tiiviimpi piha:

  • Estää painumisen
  • Tukee rakenteita ja parantaa kantavuutta
  • Estää rikkaruohojen kasvun
  • Parantaa vedenpoistoa
  • Pitää kivetykset ja muut rakenteet paikoillaan

Estää painumisen

Tiivistämällä pihan maaperä ennaltaehkäistään maa-aineksen painuminen ajan myötä. Tiivistäminen on erityisen tärkeää ajoväylien, terassien ja muiden raskaiden rakenteiden alla, jotta ne eivät painu tai halkeile. Huolellinen tiivistys ehkäisee myös kuoppien ja epätasaisuuksien syntymistä pihalle, joka on myös tekonurmen asennusta ajatellen tärkeä ottaa huomioon.

Parempi vedenpoisto

Tiiviimpi maaperä auttaa myös hallitsemaan veden virtausta ja imeytymistä. Oikein tiivistetty maaperä varmistaa, että sadevedet valuvat suunnitellusti pois pihalta eikä vettä keräänny pihan pinnalle tai rakenteisiin.

Tukee rakenteita ja parantaa kantavuutta

Kun piha on tiivistetty hyvin, se luo vakaan ja kestävän alustan tekonurmen lisäksi myös muille rakenteille, kuten kiveyksille, pihapoluille ja istutuksille. Tiivis pohja pitää rakenteet paikoillaan ja estää niiden liikkumisen ja vaurioitumisen ajan myötä. Tämä lisää pihan käyttöikää ja vähentää huollon tarvetta.

Estää rikkaruohojen kasvun

Tiivistetty maa vaikeuttaa rikkaruohojen läpäisyä, sillä tiiviimpi pohja estää kasvien juuria tunkeutumasta maaperään. Tämä auttaa pitämään pihan siistinä ja helpottaa sen ylläpitoa.

Parantaa estetiikkaa ja toimivuutta

Huolellisesti tiivistetty piha näyttää siistiltä ja viimeistellyltä. Tasainen ja tiivis piha pitää kiveykset ja muut rakenteet kauniina ja toimivina pidempään.

5. Asenna reunakivet paikoilleen

Reunakivillä viimeistelet pihastasi tyylikkään kokonaisuuden. Kivillä rajaat tekonurmen, sekä muut alueet erillisiksi osioiksi haluamallasi tavalla.

Tärpit reunakiviin:

  • Mieti jo suunnitteluvaiheessa pihan eri käyttötarkoitukset
  • Jätä pihan täyttövaiheessa sopivat urat reunakiville
  • Merkitse linjat asennusnaruilla suoran linjan saamiseksi
  • Reunakivet, lautareunustus, kuorikate – vai yhdistelmä?

Suunnittelu

Ennen reunakivien asennusta, merkitse selkeästi, mihin kivet tulevat. Käytä mittanauhaa ja parhaan tuloksen saamiseksi merkitse linjat narulla asennusta varten. Tämä varmistaa suoran ja halutun muotoisen rajan.

Pohjan kaivaminen

Kaiva sopivan kokoinen kaivanto reunakiviä varten. Mieti jo suunnitteluvaiheessa, kuinka paljon haluat jättää reunakiven tekonurmen pinnan yläpuolelle.

Pohjustus

Kaivannon pohjalle kannattaa lisätä sorakerros tai mursketta ja tiivistää se huolellisesti. Tämä varmistaa, että reunakivet pysyvät tukevasti paikallaan eivätkä painu ajan myötä.

Kivien asettelu

Aseta reunakivet tiiviisti peräkkäin sorakerroksen päälle, varmistaen, että ne ovat suorassa tai suunnitellun muodon mukaisesti. Käytä vesivaakaa varmistaaksesi, että kivet ovat samassa korkeudessa ja suorassa linjassa.

Näillä vaiheilla reunakivet asettuvat tukevasti, rajaavat alueita selkeästi ja parantavat pihan ulkonäköä sekä toimivuutta.

Kun reunakivet ovat tukevasti paikoillaan, voidaan siirtyä seuraavaan työvaiheeseen.

6. Viimeistele tasainen alusta levittämällä 3-5 cm kerros kivituhkaa

Kun murskekerros on asetettu tiiviiksi kerrokseksi, tämän päälle lisätään vielä n. 3-5 cm kivituhkakerros, jotta saat pinnasta tasaisen ja tiiviin alustan tekonurmelle. Raekoko suurimmillaan 0/8mm.

Kivituhkakerros pähkinänkuoressa:

  • Tekee alustasta vielä tasaisemman
  • Optimaalinen alusta tekonurmelle
  • Kivituhkakerroksen paksuus n. 3-5 cm

7. Tarkistusmittaa tekonurmen alue

Ennen tekonurmen levitystä, mittaa alue, johon tekonurmi asennetaan.

Alueen mitattuasi aukaise tekonurmirulla ja anna tekonurmen olla avattuna n. 30-60 minuuttia, jotta mahdolliset rypyt suoristuvat.

Vaiheet:

  • Tarkistusmittaa tuleva tekonurmialue
  • Varmista, että tekonurmi yltää reunoille saakka
  • Avaa tekonurmirullat ja anna niiden levätä n. 1 h

8. Leikkaa tekonurmi mattoveitsellä haluttuun muotoon

Leikkaa tekonurmi haluttuun muotoon mattoveitsellä.

Tekonurmen kummastakin reunasta leikataan yksi nukkarivi pois ennen kuin sitä asennetaan vieretysten. Leikkaamisella varmistutaan siitä, että kummatkin reunat ovat varmasti suorat.

Katso videolta, miten yksi nukkarivi leikataan pois:

Mikäli tekonurmialueelle tulee useampi pala vieretysten, on myös tärkeää huomioida, että matot ovat levitetty samoin päin.

Tarkista maton suunta katsomalla nukan kaatumissuunta. Jos matot ovat eripäin, ne näyttävät eri sävyisiltä.

Tekonurmien saumojen väli tulisi olla sama, kuin maton pohjassa olevien nukkarivien väli. Leikkaa alueen reunoilta kaikki ylimääräiset tekonurmet pois ennen seuraavaan työvaiheeseen siirtymistä.

Tärpit tekonurmen leikkaamiseen:

  • Käytä leikkaamiseen mattoveistä
  • Leikkaa pois yksi nukkarivi tekonurmen molemmista reunoista
  • Levitä vierekkäiset matot samoin päin (tarkista nukan suunta)
  • Saumojen väli tulisi olla sama kuin pohjassa olevien nukkarivien väli
  • Leikkaa reunoilta kaikki ylimääräiset tekonurmet pois

9. Liimaa tekonurmen saumat yhteen

Kun olet saanut mattojen saumat asemoitua vieretysten ja leikattua kaikki ylimääräiset tekonurmet reunoilta pois, käännä tekonurmen saumakohdat auki (kuvassa yläpuolella).

Huom! kun käännät saumaa auki – seiso aina sen maton päällä jota käännät, tällöin tekonurmi ei liiku kun käännät sitä ja saumat pysyvät kohdillaan.

Laita saumapaperi saumojen keskikohtaan. Levitä liima liimalastalla saumapaperille niin, että sitä on ainakin n. 10 cm leveydellä.

Käytä tekonurmen liimaamiseen vain siihen tarkoitettuja liimoja. Mikäli käytät meiltä tilattuja 2-komponenttiliimoja, muista sekoittaa liimat huolellisesti ennen käyttöä.

Kun olet levittänyt liiman saumapaperille laske mattojen reunat liimapaperiin. Huom. seiso taas sen puolen maton päällä jota käännät!

Kun olet kääntänyt maton reunat käy vielä saumat yksi kerrallaan läpi ja tarkista että maton nukkaa ei ole mennyt liimaan.

Anna liiman kuivua säästä riippuen (n. 15-90min). Liima kuivuu nopeammin kuumalla ja hitaammin kylmällä. Lopullinen kuivuminen saavutetaan 24h kuluessa.

Kun liima alkaa olemaan tahkeaa, paina maton saumat liimaan kiinni. Jos et omista puutarhajyrää voit kävelemällä talloa saumat. Painele kaikki liimatut saumat läpi kahteen kertaan.

Töiden jälkeen liiman pitää antaa kuivua useampi tunti ennen kuin aluetta kannatta käyttää.

Tärpit tekonurmimattojen liimaamiseen:

  • Kääntäessäsi mattoja huomioi, seiso aina sen maton päällä, jota käännät
  • Käytä vain tekonurmiliimoja
  • Sekoita 2-komponenttiliima huolellisesti
  • Huomioi kuivumisajat ja ota huomioon asennuslämpötila
  • Anna tekonurmiliimojen kuivua aina vaadittava aika

10. Levitä täyteainehiekka

Ennen tekonurmen hiekan lisäämistä harjaa (esim. katuharjalla tai haravalla) koko alue niin, että tekonurmen nukka on pystyssä joka paikasta.

Kun olet harjannut nukan pystyyn, heittele kevyt kerros hiekkaa koko alueelle. Hiekan levitykseen voit käyttää lumilapiota tai siihen tarkoitettua hiekoitinta. Levitä hiekka alueelle mahdollisimman tasaisesti niin, että alueelle ei tule kasoja.

Kun olet levittänyt hiekan, harjaa koko alue huolellisesti niin, että hiekka uppoaa nukan juureen. Lisää hiekka aina kerroksittain, vasta kun edellinen hiekkakerros on harjattu maton pohjaan.

Hiekan tarve määräytyy alueen käytön ja maton nukkapituuden mukaan. Esimerkiksi pelikentässä olisi hyvä olla hiekkatäyttöä koska se on kovalla käytöllä, ja taas vähäkäyttöiselle pihalle ei välttämättä tarvitse lisätä hiekkaa ollenkaan. Hiekan sopiva raekoko on n. 0-3-1,5mm.

Hiekka tekonurmelle ei ole pakollista, mutta tässä muutama syy hiekan levittämiselle:

  • Hiekka pitää tekonurmen nukkalangat ryhdikkäinä
  • Hiekka lisää tekonurmen kestävyyttä
  • Hiekka pitää tekonurmen paremmin paikoillaan
  • Hiekka pehmentää askellusta

11. Tekonurmen kiinnittäminen maahan

Tekonurmi olisi hyvä kiinnittää reunoilta maahan – etenkin tuulisilla paikoilla.

Tekonurmi kiinnitetään maahan siihen tarkoitetuilla ankkureilla. Mikäli olet laittanut tekonurmelle painavan hiekkatäytön, ei ankkurikiinnitys ole välttämätön.

Kerro meille tarkemmin asennuskohteestasi ja saat meidän arviomme, suosittelisimmeko kohteellesi ankkurikiinnitystä vai emme!

Mikäli asennusohjeissa on jotain epäselvää, ota yhteyttä kysymällä ja avaamme asiaa tarkemmin. Päivitämme asennusohjeitamme myös aktiivisesti palautteiden perusteella!

Mikäli harkitset asennuksen ulkoistamista, pyydä tarjous meiltä ja osta työt avaimet käteen -palveluna.

Laita viestiä, niin tullaan mielellämme ilmaiselle arviokäynnille!